SGB kijkt altijd naar de mogelijkheden van de leden

Bron: Bevelandse Bode zondag 19 juli 10:39 – 2020 Door: Eugene de Kok

GOES – Sportclub Gehandicapten Beveland (SGB) is in 1974 opgericht door en voor lichamelijk gehandicapten met als doel iedereen die een functiebeperking of chronische aandoening heeft aangepast te kunnen laten sporten.

De club kent verschillende takken: zwemmen, rolstoeldansen, tafeltennis en rolstoelhockey. Mensen van alle leeftijden kunnen deelnemen op eigen niveau. Volgens voorzitter Ursula Leeflang is het ledenaantal de afgelopen jaren stabiel op ongeveer tachtig. Ook het aantal vrijwilligers is met zestig personen lang op peil gebleven. Nu twee vrijwilligers stoppen is de SGB echter op zoek naar nieuwe mensen die zich op de maandagmiddag willen inzetten bij het zwemmen in Omnium.

Glimlach
“De meeste vrijwilligers hebben wel een achtergrond in de zorg, maar ervaring is niet noodzakelijk. Wel moeten zij affiniteit hebben met deze doelgroep. De vrijwilligers vormen een betrokken team en ik verbaas mij er constant over hoe zij klaar staan voor SGB. Het contact onderling is erg leuk. Ze kunnen ook echt iets voor iemand anders betekenen. De glimlach op iemands gezicht die het water in gaat is met geen pen te beschrijven.”

Zelfstandig
Volgens Leeflang is een club als SGB uniek. “Zeker door de coronacrisis merk je dat onze leden er echt naar verlangen om weer te komen sporten. Voor velen is het een uitje. Onze doelgroep is heel breed. We zijn er voor jong en oud. Wat ook mooi is dat, met name bij het hockey, jongeren oudere leden zien die zelfstandig autorijden. Het is belangrijk dat ze zien wat mindervaliden kunnen bereiken. Om in de woorden van onze voormalige secretaris Inge Caljouw te spreken, die helaas onlangs is omgekomen bij een verkeersongeluk: ‘Kijk niet naar wat de beperkingen zijn, maar naar de mogelijkheden’.”

Voorzieningen
Door inspanningen van SGB zijn er in het zwembad van Omnium aangepaste kleedruimten en plafondliften gekomen. Ook beschikt de club over sportrolstoelen en andere materialen die het sporten voor mensen met een functiebeperking of chronische aandoening mogelijk maken. De SGB heeft veel vrijwilligers nodig, maar ook donateurs. Wie meer informatie wil over de club of deze wil steunen als vrijwilliger of donateur kan contact opnemen met Thea van Dijk: 06-18751148 of thea.vandijk@telfort.nl.